Ce este parentingul cu elicopterul?



Helicopter parenting este un stil de parenting modern care a apărut ca concept în ultimul deceniu. Denumirea de „elicopter” vine de la faptul că astfel de părinți „planează” peste copilul lor, îl monitorizează și abia așteaptă să „aterizeze” și să-i rezolve toate problemele. Din cauza fricii de ceea ce s-ar putea întâmpla cu copilul, părinții elicopter urmăresc fiecare pas al copilului lor, astfel încât să nu greșească.

Această formă de parenting a devenit din ce în ce mai răspândită în ultima perioadă și este în total contrast cu creșterea liberă a copiilor aplicată de părinți care le permit copiilor să se confrunte singuri cu provocări și greșeli și să învețe din ei.

Părinții elicopter, pe de o parte, oferă un sprijin mare copilului printr-o comunicare deschisă și asertivă, dar în același timp sunt intruzivi față de copiii lor, nu le permit să-și dezvolte independența și independența. Se caracterizează printr-o preocupare puternică pentru proprii copii și controlul comportamentului lor, precum și implicarea activă în viața lor pentru a obține succesul pe care doresc să-l obțină. Astfel de părinți sunt foarte controloși și neclintiți cu privire la modul în care reglează comportamentul copilului. Deși contribuie în mod activ la ajutarea copilului să reușească, o fac într-un mod care nu le oferă independență și propria lor alegere.


Consecințele parentingului cu elicopterul
Sunt îngrijorați de copiii lor, chiar și într-un mediu relativ sigur și se întâmplă adesea să rezolve problemele copilului pentru ei, să le urmeze fiecare pas și să se implice excesiv în viața socială a copilului. Rezultatul acestui gen de educație este lipsa de autonomie și independență a copilului, lipsa abilităților sociale și emoționale, dar și o nevoie puternică de dominare și dreptate. Copiii acestor părinți pot dezvolta abilități mai scăzute de rezolvare a problemelor, abilități de comunicare mai scăzute și o stimă de sine scăzută. Acest lucru poate face copiii să se simtă incapabili să facă față situațiilor de viață în mod independent. Deoarece părinții elicopter încearcă să satisfacă fiecare nevoie a copilului lor și să-l protejeze de experiențele neplăcute, acest lucru poate duce la dezvoltarea așteptărilor copiilor că ar trebui să fie tratați în acest fel de către toți oamenii și astfel să devină adulți pretențioși care au dificultăți în a forma relații apropiate. În plus, protecția excesivă poate duce, de asemenea, la dezvoltarea anxietății sociale și a insecurității, deoarece copiii nu pot dobândi nivelurile necesare de autonomie și control asupra propriei vieți și nici nu pot dobândi abilități sociale adecvate.


Prevenirea parenting-ului cu elicopterul
Este firesc și de înțeles că fiecare părinte are grijă de copilul său și dorește să-l ajute să-și facă viața cât mai ușoară și cât mai plăcută, dar este important să știți că prea multă grijă și ajutor pot avea un impact negativ asupra copilului. Pentru ca un copil să dezvolte abilități importante de viață, trebuie să fie expus la situații în care este predat.

Permiteți unui copil să își asume responsabilitatea, să facă greșeli în acțiunile sale și să devină un adult independent. Nu oferi copilului soluții sau răspunsuri gata făcute, ci pune-i întrebări care îl vor ajuta să găsească singur răspunsul. Obligațiile și responsabilitățile copilului nu sunt ale tale și nu sunt ale tale de rezolvat, ci de a-l conduce pe copil și de a-i permite să reușească singur. Este important să ne gândim mereu la ceea ce este mai bine pentru copil pe termen lung, de exemplu. „Dacă curăță des jucăriile în loc de copilul meu care este suficient de matur pentru a o face singur, atunci îl învăț că alții își vor face în continuare treaba pentru el”. Gândiți-vă la valorile și abilitățile pe care le învățați copilului dumneavoastră înainte de a decide să rezolvați o problemă.


La urma urmei, scopul principal al parenting-ului este ca copilul să devină un adult independent și să poată avea grijă de sine în toate domeniile vieții în loc să aibă nevoie de ajutorul cuiva pentru a funcționa. Prin urmare, motivează-ți copilul și fii răbdător și susținător atunci când are nevoie.

Written by: Marica Marasović, mag.psych.

MBM Mental Health Center

#